perjantai 17. tammikuuta 2014

Juureskeitto ja sipulifocaccia

Tiina H kommentoi kalakeittopostaukseen keittiön perusvarustukseen liittyen. Tänään valmistin ruoaksi juureskeittoa, jonka kaikki raaka-aineet ovat meillä juuri näitä perusvarustuksia. Vähintään perunaa ja porkkaa löytyy aina, yleensä muitakin juureksia, kuten lanttua ja palsternakkaa. Purjon voi korvata sipulilla, mitä löytyy ainakin meiltä aina. Jääkaapissa on aina pari purkkia ruokakermaa sekä smetanaa tai ranskankermaa. Kaikkia näitä raaka-aineita yhdistää pitkä säilyvyysaika ja monikäyttöisyys. Juureksista voi tehdä erilaisia keittoja, patoja tai uunijuureksia ja maitotuotteilla viimeistelee ruoan kuin ruoan.

Tänään tein keiton kaveriksi punasipulifocacciaa Leila Lindholmin reseptillä kirjasta Pala kakkua. Ostin kirjan loppusyksystä, kun kirjakaupassa selaillessani ihastuin sekä kirjan ulkonäköön että herkullisen kuuloisiin resepteihin. Montaa reseptiä en ole vielä testannut, mutta ne muutamat ovat olleet todella hyviä. Tänään tekemäni focaccia on sarjassa todella helppoa ja ainekset aina kotona. 

Juures- tai kasviskeitto sinällään on maukas mutta vähän tylsä ruoka. Kunnon tuore leipä keiton kaverina sekä pinnalle ripotellut paahdetut siemenet (niitäkin aina kaapissa) tekevät siitä hyvän aloituksen viikonlopulle.



Juureskeitto

12 cm pala purjoa
175g lanttua
3-4 porkkanaa
6-7 perunaa
1 kasvisliemikuutio
rosmariinia
1 tlk hunajaa
pippuria
(suolaa)
purkki smetanaa

Tarjolle
siemeniä, kuten Pirkan siemensekoitusta
raejuustoa

Kuori ja pilko kasvikset kattilaan. Peitä vedellä ja lisää joukkoon liemikuutio. Anna porista kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Mausta rosmariinilla, hunajalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita joukkoon smetana.
Paahda kourallinen siemeniä paistinpannussa. Tarjoile sopan kanssa siemeniä ja raejuustoa.


Punasipulifocaccia (Leila Lindholmia mukaillen)

1 pussi kuivahiivaa
3 dl vettä
½ dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tlk sormisuolaa
7 dl vehnäjauhoja

1 punasipuli
oliiviöljyä
sormisuolaa

Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja. Sekoita joukkoon lämmin vesi, hunaja ja sormisuola. Vaivaa loput jauhot joukkoon hyvin. Kohota kaksinkertaiseksi. Jos sinulla on kiire, kuten minulla tänään, niin nopeimmin taikina kohoaa lämpimässä vesihauteessa. Leivo taikina kahdeksi pyöreäksi, litteäksi leiväksi. Anna kohota liinan alla. Suikaloi punasipuli. Paina kohonneisiin leipiin kuoppia sormella. Levitä punasipulit, oliiviöljyä ja sormisuolaa leivän pinnalle. Paista 225 asteessa 10-15 min, kunnes leivät ovat kauniin värisiä.  




2 kommenttia:

  1. Yksi hyvä kasvissosekeiton piristys on korianteriöljy.
    - Öljyä (rypsi ja olivii 50/50)
    - balsamicoa
    - tuoretta korianteria
    - yrttisuolaa

    Kaikki sauvasekoittimella sekaisin, yrttisuolaa oman maun mukaan.
    Tätä öljyä sitten voi lirutella oman annoksen päälle noiden siemenien lisäksi. Piristää (tylsähkön) sosekeiton juuri sopivasti salonkikelpoiseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Pitää laittaa korvan taakse. Saksanpähkinäöljyä onkin joskus laitettu esim. maa-artisokkakeiton päälle ja se on tosi hyvää siinä.

      Poista