keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Kesä keskellä talvea

Pakkasta kuusitoista astetta ja viima siihen päälle. Ei tullut mieleenkään lähteä ulkoilemaan aamupäivällä, varsinkaan talvenvihaajataaperon kanssa. Jotain kivaa tekemistä on silti keksittävä. Niinpä minä ja naapurissa asuva ystävä tehtiin inventaario ruokakaappeihin ja pakastimeen kaiken piknikeväskelpoisen toivossa. Kolmevuotias pukeutui shortseihin, t-paitaan ja lippikseen ja kävi kaverinsa kanssa levittämässä viltit ja servetit yläkertaan sillä aikaa kun me aikuiset pilkoimme ja laitoimme. Tuloksena oli tällaiset pikniktarjoilut:

Lihapullia
Nakkeja
Tonnikalaa
Avocadoa
Kirsikkatomaatteja
Banaania
Omenaa
Päärynää
Appelsiinia
Voileipäkeksejä
Suklaakeksejä
Pillimehuja
Pillimaitoja
Vettä




Eväät pakattiin koriin ja tarjottimelle ja syötiin piknik-tyyliin vilttien päällä. Ruoka maistuu aina paremmalta vähän tavanomaisesta poikkeavalla tyylillä syötynä, mutta kyllä ihan mukavat eväät saatiin kyhättyä. Meiltä löytyy yleensä aina pakastimesta jauhelihaa, josta voi loihtia ruokaa ilman kaupassa käyntiä. Samoin suklaapikkuleipiin tuli käytettyä kaapissa pitkään lojunutta Lidlin leivontasuklaata, joka ei suklaana ole kovinkaan hyvää, mutta menettelee tällaisessa käytössä. Eikös olekin kätevää, että kaapissa on sellaista suklaata, jota ei huvita syödä ihan suklaana, niin se säästyy siihen tarkoitukseen, johon on alunperin ostettu. 

Tänään syötiin tällaisia

Lihapullia

400 g paistijauhelihaa 
1 kananmuna
1 dl kermaa (tai ranskankermaa tai muuta maitotuotetta/nestettä)
½ dl korppujauhoja
1 tl sipulijauhetta
1/2 tl valkosipulijauhetta
pippuria myllystä
suolaa myllystä
vähän juustokuminaa
vähän paprikaa

Sekoita munan rakenne rikki ja sekoita joukkoon kerma tai muu neste ja korppujauhot. Lisää myös mausteet. Anna turvota hetki ja vaivaa sitten jauheliha joukkoon hyvin. Pyörittele sopivan kokoisiksi palloiksi ja paista 225 asteessa 12-20 min pullien koosta riippuen. Sen kyllä näkee kun ovat kypsiä. 

Ennen minulla oli tapana laittaa lihapulliin sipulia, mutta kolmevuotiaan totaalisen sipuli-inhotuksen myötä olen joustanut joissain ruoissa ja alkanut käyttää sipulijauhetta. Sillä saa kuitenkin hyvää sipulinmakua ruokaan ja toisaalta tykkään itsekin sileämmästä rakenteesta lihapullissa, ilman mitään sattumia. Kolmevuotias ei kuitenkaan arastele sipulin makua vaan ainoastaan suutuntumaa. Samalla ohjeella syntyy mukavia lihapullia myös niin, että latoo ne kypsymään uunivuokaan ja kaataa sinne purkin ruokakermaa joukkoon. Niin syntyy samalla myös hyvä liemi kastikkeen tapaiseksi. 


Jälkiruoaksi syötiin siis

Suklaa-fudgepikkuleivät

100g leivontamargariinia (tai voita)
3/4 dl sokeria
1 muna
3/4 dl fariinisokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
n. 50g suklaata rouhittuna
3 candy king -fudgepalaa pilkottuna


Sekoita pehmeä margariini ja sokerit hyvin. Nypi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja niiden perään muna. Sekoita sattumat joukkoon. Sattumina voi käyttää muutakin, kuten valkosuklaata, pähkinöitä tai rusinoita. Tai vaikka kaikkia niitä. Nostele nokareiksi pellille ja paina vähän kasaan. Paista 200 asteessa n. 15 min eli niin kauan, että keksit alkavat saada väriä reunoihinsa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti