sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Raparperipiirakkaa ja kanelijäätelöä

Hampurilaisten jälkiruokana söimme raparperipiirakkaa ja kanelijäätelöä. Minulla on jäätelökone, mutta jäätelön tekeminen onnistuu mainiosti ilman sellaistakin. Jos teet jäätelöä ilman jäätelökonetta, niin sen kun laitat sen rasiassa pakastimeen ja muutaman tunnin pakastumisen jälkeen otat ulos ja vatkaat/ sekoitat kunnolla.
Tämä raparperipiirakka on yksi suosikeistani. Resepti toimii mainiosti myös omenapiirakkana. Silloin täytteeksi laitetaan omenaa, joka on maustettu parilla ruokalusikallisella sokeria ja teelusikallinen kanelia ja kardemummaa.

Raparperipiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
150 g margariinia
½ munaa

Täyte:
4-5 dl raparperia paloina
3 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia

Päälle:
1 ½ munaa
1 dl sokeria
25 g margariinia
½ dl kiehuvaa vettä
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Sekoita pohjan kuivat aineet. Nypi joukkoon margariini. Lisää puolikas muna. Levitä isoon, voideltuun piirakkavuokaan.

Laita paloitellut raparperit kattilaan ja mittaa sokeri ja mausteet joukkoon. Sekoita ja kuumenna sen verran, että raparperit pehmenevät hieman.  Levitä pohjan päälle ja paista 175 asteessa 15 min.

Tee sillä aikaa päällinen. Vatkaa munat ja sokeri. Sulata voi ja lisää siihen kiehuva vesi. Lisää kuumana munavaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä piirakan päälle ja paista vielä 12-15 minuuttia.

Tämä piirakka on mainiota kylmänä, mutta toimii myös jäätelön parina.



Kanelijäätelö

3 keltuaista
1,5 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
0,75 dl sokeria
1,5 tl kanelia
2 dl kermaa

Sekoita maito, sokerit ja kaneli lämmönkestävässä kulhossa tai kerroskattilassa. Kuumenna vesihauteessa kiehumispisteeseen. Kaada maito toisessa kulhossa odottavien keltuaisten päälle hitaasti, koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kerroskattilaan/lämmönkestävään kulhoon ja kuumenna vesihauteessa sekoitellen kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä. Sekoita jäähtyneeseen massaan vaahdotettu kerma. Anna kylmettyä jääkaapissa muutama tunti. Sekoita sitten jäätelökoneessa ja laita pakastimeen loppujäätymään. Voit myös laittaa suoraa pakastimeen ja sekoittaa kunnolla muutaman tunnin jäätymisen jälkeen ja jatkaa sitten pakastamista. 

En kehu, mutta tuo jäätelö oli ihan törkeän hyvää...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti