maanantai 17. maaliskuuta 2014

Lasagne

Tein sunnuntaina lasagnea pitkästä aikaa, kun siinä uudessa keittokirjassani oli niin mainion oloinen resepti. Olin ostanut ainekset tupla-annokseen bolognesekastiketta, sillä sitä on kätevä olla pakastimessa kiireisen päivän varalle ja sitä syntyy iso satsi siinä missä pienempikin. Mies oli kuitenkin kokannut lauantaina itselleen ja pojille jotain jauhelihaista, joten lihaa ei ollut tarjolla aiottua määrää. Siksipä sitten sovelsin (koskapa en), joten tässä on oma versioni tuosta kirjan kastikkeesta. Enemmän kasvikuntaa, vähemmän lihaa, kuten niin monta kertaa ennenkin reseptejä soveltaessani.
 Toinen oma sovellus tuli vahingossa, kun taas tapani mukaan en keskittynyt reseptin lukemiseen vaan kädet toimi aivoja nopeammin - alkuperäisessä kirjan lasagneohjeessa juustoa ei sekoiteta valkokastikkeeseen vaan laitetaan omina kerroksinaan kastikkeiden ja levyjen väleihin. Sekoitin juuston kuitenkin valkokastikkeeseen ja voin sanoa, että toimii niinkin!
Tämän lasagnen salaisuus on ennen kaikkea huolella tehty bolognesekastike. Se tuo lasagneen täyteläisen ja harkitun maun. Jos et halua käyttää kastikkeessa punaviiniä, voit korvata sen vastaavalla määrällä maitoa. Itse käytän ruoanlaitossa sellaisia halpoja pikkuviinipulloja, niin ei tarvitse avata isoa pulloa tai pahvipakkausta pienen, ruoanlaittoon tarkoitetun viinimäärän vuoksi.

Lasagne

1/4-1/3 paketti lasagnelevyjä
lisäksi:


bolognesekastike 
(tupla-annos, puolet pakastimeen!)

2 porkkanaa
2 sellerinvartta
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 ptk pekonia
500 g naudan jauhelihaa
1 tl oreganoa
3 dl punaviiniä
2 dl maitoa
1,5 rkl sokeria
mustapippuria
2 tölkkiä tomaattimurskaa
teelusikankärjellinen muskottipähkinäjauhetta
1 tl suolaa

Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulit pieneksi. Kuori porkkanat ja raasta ne raastinraudan isoimmalla terällä karkeaksi raasteeksi. Silppua selleri hienoksi silpuksi. Silppua pekonit kasariin pieneksi ja kuumenna, kunnes rasva alkaa irrota. Lisää sipulit ja valkosipulit ja kuullota. Lisää hetken päästä porkkanat ja sellerit ja kuullota muutama minuutti. Ruskista lihat toisessa pannussa ja lisää sitten kasariin.  Lisää punaviini ja anna kiehua, kunnes se on haihtunut lähes kokonaan. Lisää oregano, sokeri, pippuria myllystä, muskottipähkinä ja suola. Sekoita joukkoon maito ja tomaattimurska. Anna porista hiljalleen tunnin verran (tai kaksi).


Valkokastike (joka muuttui juustokastikkeeksi)

2 rkl voita
½ dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
suolaa
mustapippuria
ripaus muskottipähkinäjauhetta
300 g juustoa

Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot voin joukkoon tasaiseksi tahnaksi. Kuumenna maito mikroaaltouunissa kuumaksi ja lisää vähän kerrallaan, hyvin sekoittaen voi-jauhoseoksen joukkoon. Anna kiehua kunnes kastike on sakeaa. Mausta. Lisää viimeisenä joukkoon raastettu juusto.


Lasagnen kokoaminen

Laita voidellun lasagnevuoan pohjalle ensin ohut kerros bolognesekastiketta. Laita seuraavaksi kerros lasagnelevyjä. Kasaa vuorotellen kerroksittain bolognesekastiketta, juustokastiketta ja lasagnelevyjä. Muista, että tällä ohjeella bolognesekastiketta jää pakastettavaksikin, joten sitä kaikkea ei pitäisi kulua. Ainekset riittivät meillä neljään kerrokseen lasagnelevyjä. Viimeisenä kerroksena lasagnelevyjen päälle kaadetaan ainoastaan juustokastiketta. Päällimmäiseksi voi ripotella juusto- tai parmesanraastetta.

Paistetaan 180-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Ylikuohumisen vuoksi uuniin kannattaa laittaa vuoan alle esim. leivinpaperilla vuorattu pelti, niin uuni ei sotkeennu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti