sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Grillatut kanankoivet

Eilen tehtiin nostalgiamatka syömällä kanaa currykastikkeessa ja tänään tehtiin nostalgiamatka syömällä kanankoipia. Koskas itse olet viimeksi syönyt kanaa, jossa on luut ja nahat ja kaikki? Aivan. Nykyisin syödään siistiä ja kliinistä filettä. Mutta koipireisissä on varsinkin grillatessa kaksi isoa plussaa. Luu ja nahka. Mehukkuudentakaajat.

Tässä grillikauden alkaessa laitan tähän postaukseen kaksi juttua, jotka varmaankin tulevat toistumaan tässä kesän aikana samanlaisina tai vähän varioiden. Ensin mun oma grillimaustesekoitus ja toiseksi perus barbecuekastike. Kaupan grillimausteseoksissa on yleensä ihan hillitön määrä suolaa ja minä tykkään tietää kuinka paljon suolaa ruokaan laitan. Siksi paras keino on tehdä itse haluamansa mausteseos. Samoin barbecuekastikkeen kanssa. On meillä jääkaapissa yleensä pullo Hunt'siakin, mutta parempaa on kun itse tekee. Ja tietää mitä syö.

Grillimausteseos

2 rkl valkosipulijauhe
2 rkl sipulijauhe
2 tl chilijauhe
1 tl juustokuminaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl oreganoa

(huom! Tsekkaa kaupassa tuoteseloste. Monet chilijauheet onkin chilimausteseoksia, joissa paljon suolaa)

Sekoita mausteet keskenään ja säilytä nätissä purkissa maustekaapissa. Jos tykkäät, tee seuraavalla kerralla isompi satsi!


Barbecuekastike

2 dl ketsuppia
1 reilu rkl kokojyväsinappia
1 rkl omenaviinietikkaa (tai muuta viinietikkaa)
2 tl fariinisokeria
suolaa
pippuria

Mittaa ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen viitisen minuuttia. Jos haluat paksumpaa kastiketta, keitä kymmenen minuuttia. 



Jos haluat maksimoida kanan herkullisuuden, liota sitä mausteliemessä yön yli tai aamusta iltaan ennen grillaamista. Voit skipata tämän vaiheen, mutta suosittelen kokeilemaan!


Mausteliemi kanalle marinoitumista varten 

1,5 l vettä 
4 rkl sormisuolaa
1 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl kuivattua basilikaa
1 tl valkosipulijauhetta
suolaa
pippuria

Sekoita mausteita veteen kunnes suola on liuennut. Laita kanankoivet nesteeseen ja anna vetäytyä viileässä yön yli tai aamusta grillausiltaan.


Ja sitten se grillaus

Ota kanankoivet mausteliemestä puoli tuntia ennen grillausta huoneenlämpöön. Kuivaa niiden pinta paperilla. Kuumenna grilli kuumaksi ja grillaa koipia kolme minuuttia kummaltakin puolelta. Laita kanat sitten epäsuoraan lämpöön, esimerkiksi kolmepolttimoisessa grillissä kanat keskelle ja vain reunapolttimot päälle. Pidä 25 minuuttia  170-180-asteisessa grillissä. Grillauksen loppuvaiheessa sivele barbecuekastiketta lihoihin reilusti. Kanojen kypsyyden toteamisessa on kätevä käyttää ohutta tikkua. Itse käytän sellaista perunatikkua. Sen kun tökkää kanan paksuimpaan kohtaan ja esiin tirskahtaa kirkasta nestettä, on kana kypsää. Laita loppu barbecuekastike pöytään valmiin ruoan päälle lisättäväksi. 



Kyytipoikana tarjottiin tänään 

Avocadodippiä

1 avocado
1 dl turkkilaista jogurttia
2 tl kokojyväsinappia
suolaa
pippuria
(1 tl omenaviinietikkaa
1 tl sokeria)

Pilko avocado. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja päästele sileäksi sauvasekoittimella. 



Grillimaustetut lohkoperunat

6 isoa perunaa
1 tl grillimausteseosta
½ tl suolaa
2 rkl öljyä

Pese perunat mutta älä kuori. Leikkaa perunat isoiksi lohkoiksi, neljään tai kuuteen osaan. Aseta ne pellille kuori alaspäin. Sekoita mausteet öljyyn. Voitele perunat öljyllä. Paista 225 uunissa n. 25 minuuttia.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti