torstai 3. huhtikuuta 2014

Lapsiperheen oikotiet

Olen ruoanlaitossa useimmiten käsittelemättömien raaka-aineiden kannalla. Lapsiperhearjessa ja missä tahansa muussakin arjessa täytyy joskus oikaista, sillä aika, aika, aika. Ajattelin tähän listata muutaman oman oikaisuni ja miksi tämä oikaisu toimii meidän arjessamme.

Mikropuuro

Kolme neljästä syö puuroa aamuisin, kaksi neljästä iltaisin. Oman aamupuuroni keitän veteen mutta lasten puoliksi maitoon, puoliksi veteen. Puoliksi siksi, että näin säästymme kolmen ja puolen maitolitran kotiin kantamiselta joka viikko. Ihan kuin sitä maitoa ei muutenkin kuluisi tolkuttomat määrät viikossa. Ja puolikaskin määrä maitoa kelpaa poikien arkipuuron maun takaamiseksi. Vaikka maitoa olisi vain se puolet, se palaa kattilassa helposti pohjaan, ellei kattilan ääressä seiso hämmentäjää. Mikrossa puuro ei pala pohjaan. Mikropuurolautanenkin on tarkkaan harkittu. Arabian KoKon reunat ovat niin leveät, ettei puuro ole koskaan kiehunut mikrossa yli. Äärimmäisenä ajansäästäjänä keitän puurot välillä tupla-annoksena yhdellä lautasella - mahtuu juuri ja juuri. Kolmen minuutin keittoajalla syntyy kaksi puuroa, jotka voi jakaa lautasille keiton jälkeen. Haudutetut puurot sitten erikseen, tämä kelpaa.


Tahnat

Chilitahna, inkivääritahna, korianteritahna... Kivoja, pieniä purkkeja jääkaapissa, aina olemassa kun niitä tarvitsee. Sen sijaan, että pilkkoisin puolikkaan chilipalon ja miettisin mihin lopun käytän ennen kuin se menee huonoksi, avaan kannen, otan tarvittavan määrän teelusikalla ja laitan kannen kiinni. Sama juttu inkiväärin kanssa. Yrttejä tahnat taas eivät maun puolesta korvaa, mutta niissä ruoissa, joissa vaikkapa korianteri ei ole pääroolissa, tahna käy oikein hyvin. Samoin pesto ruoan maustamisessa käy vallan hyvin purkkitavaranakin. Arkena nopeaa ja helppoa, kunnolla kokatessa sitten sen mukaan.


Pakastetut yrtit

Minulla on kesällä pihalla kasvimaalaatikko, jossa viljelen laiskan viherpeukalon vaihtelevalla menestyksellä yrttejä, porkkanoita, salaatteja... Porkkanat ja salaatti ovat yleensä se menestynein hoidettava, yrttejäkin tulee. Yleensä paras satokausi osuu niille viikoille, kun emme ole kotona. Siksi emme ehdi hyödyntää kaikkia yrttejä. Monet kuivattavat puutarhansa ylimääräiset yrtit, mutta minulla on tapana pakastaa ne sopivina annoksina minikokoisissa minigrip-pusseissa. Niin niitä voi käyttää tuoreyrttien tapaan talven aikana. Samoin teen kaupasta ostetuille yrteille, jos ne eivät kaikki kulu ruoanlaitossa.


Liemikuutiot ja fondit

Käsi ylös, jos sinulla on aikaa tavallisena arkipäivänä alkaa keitellä liemiä! Minulla ei ole. Siksi käytän liemikuutioita. Kannattaa kaupan hyllyllä käyttää pieni hetki tuoteselosteiden lukemiseen ja valita se joka ei ole pelkkää natriumglutamaattia, suolaa tai hiivauutetta. Yleensä nestemäisessä muodossa olevat sisältävät vähiten mitään ylimääräistä. Samoin jauheissa on hyviä vaihtoehtoja.


Pakastaminen

Aina vähän ylimääräistä ja loput pakastimeen. Näin on hoidettu useampi lounaspulma tässä taloudessa. Myös ylimääräiset kastikkeet kannattaa pakastaa, sillä niitä voi käyttää uusiin ruokiin. Lihakastiketta lasagneen tai makaronilaatikkoon, kanakastiketta vaikkapa suolaiseen piirakkaan. Mitä kummallisin pakastettu ruoka-aine voi toimia todella hyvin uuden ruoan raaka-aineena. Ja taas arki nopeutuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti