lauantai 19. huhtikuuta 2014

Pitaleipää falafeltäytteellä

Pääsiäislauantai jatkui retken jälkeen yllätysvieraiden kanssa. Onneksi ruokaa riitti kaikille, varsinkin kun osa vieraista tuli pitserian kautta. Kahden aikuisen ja yhden lapsen sijaan pöydässä istui viisi lasta ja neljä aikuista. Pöytään katettiin uunituoreita pitaleipiä täytteenä falafeleita, tomaattipaprikakastiketta, halloumia ja turkkilaista jogurttia. Nam!
Tein falafelit purkkikikherneistä, eli en liottanut niitä itse. Tällä oikaisulla falafelit valmistuvat supernopeasti. Niistä tuli meheviä (ei siis kuivia, kuten falafelit helposti ovat) ja pinta oli mukavan rapea. Juuri sellaisia, kuin kuuluukin. Kun leivän väliin laittaa lisäksi halloumia ja kastikkeet, paatuneinkaan lihansyöjä tuskin kaipaa omin jaloin kulkenutta syötävää.
Tein ruoat siinä järjestyksessä, että tein ensin pitaleipätaikinan kohoamaan, sitten tein falafelit paistamista vaille valmiiksi, pyöräytin kastikkeen (joka saa jäähtyä) ja aloin paistaa falafeleitä kun ensimmäinen pitaleipäpellillinen tuli uunista. Näin kaikki oli kuumaa ja hyvää yhtä aikaa.

Pitaleivät (8 kpl)

3 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
6,5 dl vehnäjauhoja
½  tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita kuivahiiva  ja suola n. puoleen jauhoista. Lisää reilusti kädenlämpöinen vesi ja sekoita hyvin. Lisää öljy. Vaivaa joukkoon loput jauhot. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Laita kahdelle pellille leivinpaperit ja levitä leivinpapereille vähän jauhoja. Tämä estää leipien tarttumisen paperiin ja ne pääsevät kohoamaan vapaasti ontoiksi. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele ne ensin palloiksi ja kauli sitten litteiksi, 12-15 cm halkaisijaltaan oleviksi levyiksi. Laita neljä kummallekin pellille. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja anna leipien kohota liinan alla vielä vartti. Paista 7-8 minuuttia.


Falafelit

1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
n. 4 dl (2 pakettia) valmiiksi kypsennettyjä kikherneitä
3/4 dl grahamjauhoja
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
mustapippuria
1 tl korianteritahnaa
2 rkl maapähkinävoita (tai tahinia)
1 rkl sitruunamehua
öljyä 
grahamjauhoja

Pilko sipuli ja valkosipulit. Kuullota ne pannulla. Kaada kikherneistä neste pois ja huuhtele ne siivilässä. Muusaa ne sitten sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa sipuleiden kanssa. Sekoita kuivat mausteet jauhoihin. Lisää ne, maapähkinävoi ja korianteritahna sekä sitruunamehu kikherneiden joukkoon ja muokkaa taikina käsin tasaiseksi. Pyörittele mukavan kokoisia palleroita ja kierittele pallerot grahamjauhossa. Laita pannulle reilusti öljyä, niin että koko pohja peittyy. Kuumenna öljy ja paista falafelit kauniin ruskeiksi joka puolelta.


Tomaattikastike

1 punainen paprika
2 valkosipulinkynttä
1 tl chilitahnaa
1 purkki säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
öljyä
paprikajauhetta
mustapippuria
suolaa
2 rkl sitruunamehua

Leikkaa paprika peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Kuori ja pilko valkosipulit. Kuumenna öljy pannulla ja paahda paprikoita ja valkosipulia kuumalla pannulla kunnes ne saavat vähän väriä. Vähennä lämpöä ja sekoita joukkoon chilitahna. Leikkaa tomaatit ronskilla kädellä vähän pienemmiksi ja kippaa pannulle. Mausta. Nosta pois levyltä odottamaan muun ruoan valmistumista.


Lisäksi:

Pannulla paistettua, siivutettua halloumia
turkkilaista jogurttia


Kokoa täytteet pitaleivän sisään ja nauti!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti