Päivän ruoka oli todellista kaappien kätköistä -ruokaa, sillä tätä varten oli ostettu vain lisää perunoita, sipuleita ja kermaa, joita kaikkia löytyy yleensä kaapista muutenkin. Käytimme pakastimen viimeiset viime kesän kantarellit. Niitä olikin säästelty. Suurimmat herkut on aina haikeita käyttää, sillä sitten ne ovat loppu seuraavaan satokauteen saakka.
Pääruoaksi söimme uunissa yön yli kypsytetyn hirvenpaistin. Hirveä voi olla vaikea saada, joten samaa reseptiä voi käyttää myös naudanpaistille. Tällä reseptillä syntyy mehukasta ja täyteläisen makuista lihaa todella pienellä vaivalla.
Keikauskakku sitten taas... Minulla löi täysin tyhjää jälkiruokaleipomuksen valinnassa. Minun teki mieli mazarinia, mutta yhden vieraan pähkinäallergia asetti tietyt rajoitukset mantelileivoksien tekemiseen... Halusin tehdä jotain hedelmäistä, sillä mielestäni pääsiäiseen kuuluu jollain tapaa raikas jälkiruoka. Tästä keikauskakusta tuli ihanan kostea ja mehevä ja aika makea. Sitruuna kuitenkin raikastaa mukavasti. Kannattaa käyttää tuoreita hedelmiä. Itse halusin käyttää pois kaappiin jostain kulkeutuneet säilykepersikat ja hyvää siitäkin tuli.
Ja miten sen pähkinäallergian kanssa kävi? Kaadoin tietenkin salaatin päälle saksanpähkinäöljyä! Eipä siinä sitten muuta kuin haalia kasaan oma salaatti allergikkovieraalle kaapista löytyvistä aineksista.
Hirvenpaisti yön yli uunissa
Hirvenpaisti, 1700 g
3 l vettä
0,7 dl suolaa
reilusti mustapippuria myllystä
1 rkl timjamia
1 rkl rosmariinia
4 laakerinlehteä
1 rkl sokeria
Kääri paisti folioon ja aseta se uunivuokaan. Paista 80-asteisessa uunissa 10h, yön yli.
Valmista illalla mausteliemi. Sekoita kaikki mausteet veteen kattilassa. Keitä kymmenen minuuttia. Anna jäähtyä viileässä seuraavaan päivään. Laita paisti uunissa olon jälkeen mausteliemeen niin että se peittyy. Anna vetäytyä viileässä 5-6 tuntia.
Kantarellit kermassa
1 litra pakastettuja kantarelleja (pakastettu paistettuna)
2 isoa sipulia
iso nokare voita
4 dl ruokakermaa
suolaa
pippuria
Kuori ja pilko sipulit. Pyörittele kantarelleja kuumalla pannulla kunnes liiat nesteet ovat haihtuneet. Lisää pannulle voi ja anna sulaa. Lisää sipulit ja paista sipuleita ja sieniä viitisen minuuttia, kunnes sipulit ovat mukavasti pehmenneet. Lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna muhia kannen alla miedolla lämmöllä vartin verran.
Tarjoile paisti ja kantarellit muusin ja salaatin kera.
Persikka-kookoskeikauskakku
täyte
50 g voita
3/4 dl muscovadosokeria
1 dl kookoshiutaleita
1 purkki säilykepersikoita
pohja
100 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
½ dl kookoshiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ sitruunan mehu
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita täytteen voi pieninä nokareina kakkuvuoan pohjalle. Kannattaa käyttää tavallista, ei irtopohjaista vuokaa. Levitä voin päälle muscovadosokeri ja kookoshiutaleet. Laita uuniin muutamaksi minuutiksi. Sekoita ainekset ja levitä vuoan pohjalle tasaisesti. Leikkaa persikat tasamuotoisiksi paloiksi ja levitä haluamaasi muodostelmaan täyteseoksen päälle.
Tee sitten taikina. Purista sitruunamehu. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan. Lisää viimeiseksi sitruunamehu. Kaada taikina persikoiden päälle ja paista 40-45 minuuttia.
Otettuasi kakun uunista anna sen jäähtyä 5-10 minuuttia ennen kuin kumoat sen lautaselle. Anna sitten jäähtyä kokonaan. Pidä vuoka kakun suojana, ettei se pääse kuivumaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti