torstai 29. toukokuuta 2014

Porsaan ribsit ja raparperi-pähkinäpiirakka

Muistaako kukaan viime viikon helteitä? No, siinä terassin lämmössä sovittiin ystävän kanssa, että helatorstaina, vapaata kun on, grillataan yhdessä ja vietetään leppoisa iltapäivä kesätunnelmissa. Miten kävi? Ei ollut hellettä, ei. Vielä iltapäivällä pohdittiin kumman perheen terassilla on lämpimämpää. Heidän taatusti aurinkoisella, johon käy tuuli vai meidän vähän varjoisammalla, jossa on tuulensuoja. Päädyimme syömään meillä sisällä. No, ruoka ja seura sentään olivat odotusten kaltaisia ja terassillakin ehdittiin istua hetki.

Ruokavieraamme toivat mukanaan uusia perunoita, savustamaansa siikaa ja patonkia. Me teimme salaatin, grillasimme ribsejä ja teimme jälkiruoaksi raparperipiirakan. Olen grillannut ribsejä alle puolentusinaa kertaa ja etsin vielä sitä tapaa, jolla onnistun varmasti. Aiemmin olen, toisten mielestä aivan väärin, keittänyt ribsejä mausteliemessä ennen grillaamista. Tänään noudatin Grillimestari-kirjan ribsvinkkejä ja paistoin ribsejä folionyytissä uunissa pienen vesimäärän kera ennen pidempää grillausta. Tässä tekniikassa ainakin minulla on vielä pientä hiomista, sillä aiemmat, keittäen alkukypsennetyt ribsit ovat olleet ehkä hieman mehukkaampia. Tai sitten aika kultaa muistot. Joka tapauksessa, tällä kertaa lihan pintaan hieromani mausteseos oli ihan onnistunut, joten ihan sen kunniaksi laitan reseptin tänne ylös. Grillauskastikkeena käytettiin tänään jääkaapista pullonpohjia, eli Santa Marian ja Hunt'sin kastikkeita. Toinen perinteistä, toinen whiskeyä.

Raparperipiirakka sitten. Minun piti aamulla tehdä to-del-la hyvää raparperi-kookospiirakkaa, mutta en löytänyt reseptiä mistään (pitääkin pyytää se äidiltäni, jonka tekemänä sitä syötiin viime viikonloppuna). Niinpä piti soveltaa. Tämän blogin yksi parhaita puolia on se, että tulee kirjoitettua ylös aineita ja määriä, kun keksii reseptiä siinä tehdessä. Aiemmin kun aina harmittelin jälkikäteen, kun en muistanut tarkkoja määriä. Raparperit ovat nyt parhaimmillaan, kun ne ovat vielä alkukesän raikkaita, eivätkä loppukesän kitkeriä. Maistuu kesältä.

Barbecuomausteseos

Tämä määrä riittää muutamaan grillauskertaan, joten säilytä ylimääräiset ilmatiiviissä purkissa. Nämä mausteseokset, kuten myös grillimausteseos ovat kivoja kesäviemisiä esimerkiksi mökkivieraaksi mennessä. 

5 rkl hienoasokeria
1 rkl fariinisokeria
5 rkl paprikajauhetta
1 rkl chilijauhetta
1 tl cayennepippuria
1 tl sormisuolaa
pippuria myllystä

Sekoita ainekset. 


Ribsit grillissä (Grillimestarin tapaan)

1400 g porsaan kylkirivejä 
(riippuen syöjien määrästä ja muun tarjoilun runsaudesta)

Mausteseos
2 rkl täysjyväsinappia
2-3 rkl barbecuemausteseosta

3 rkl vettä


Poista ribseista ylimääräiset kalvot ja aseta palat ison folion päälle uunipellille. Sekoita sinapista ja mausteseoksesta kuiva tahna. Hiero tahna lihojen pintaan. Taittele folio löysäksi nyytiksi ja kaada vesi nyytin sisälle. Paista 150 asteessa tunnin verran. 
Kuumenna grilli 170-180 asteiseksi ja nosta lihat epäsuoraan lämpöön. Epäsuoran lämmön saat aikaiseksi kolmepolttimoisessa grillissä niin, että laitat reunimmaiset vastukset päälle ja lihat grillin keskelle. Anna kypsyä n. 60 minuuttia.
Nosta lihat sitten suoraan lämpöön ja sivele barbecuekastikkeella. Grillaa välillä käännellen ja lisää kastiketta sivellen kunnes lihat ovat saaneet kauniin pinnan.



Raparperipiirakka

Pohja

120 g voita 
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
1 dl mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Täyte

3 isoa raparperinvartta (minulla 873g)
½ dl vettä
1,25 dl sokeria
1 rkl fariinisokeria
1,5 - 2 dl rouhittuja pähkinöitä, itse käytin hassel- ja saksanpähkinöitä
1 muna
3 rkl vehnäjauhoja

Valmista pohja. Vaahdota huoneenlämpöinen voi, fariinisokeri ja vaniljasokeri. Lisää vaahtoon muna reilusti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita varovasti taikinaan. Painele taikina pyöreään piirakkavuokaan jauhotetuin käsin. 
Kuori ja pilko raparperit pieniksi paloiksi. Laita raparperit kattilaan ja lisää vesi ja puolet sokerista. Anna kiehahtaa ja sekoittele niin että raparperit pehmenevät hieman. Siivilöi ylimääräinen vesi pois. Anna raparperien jäähtyä hetki. Sekoita sitten joukkoon loput aineet reseptin järjestyksessä. Kaada täyte pohjan päälle. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. 

Sitä ei paljoa jäänyt...













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti