Vein mukanani jotain ruokajuttuja, joista tässä saaristolaislimpun ohje. Tällä ohjeella voi tavallisen kokoisiin leipävuokiin tehtynä tehdä kolme leipää. Itse jaoin taikinan kahteen vuokaan - virhe. Taikina paisui yli ja valui uunissa. Onneksi kaukaa viisaana alla oli leivinpaperilla vuorattu pelti, joten uunin pesulta säästyttiin (mies säästyi ;) ) Tämä leipä on todella helppo ja idioottivarma valmistaa, sillä ainekset vain sekoitetaan yhteen ja annetaan ajan ja uunin hoitaa loput.
Saaristolaisleipä
1 litra piimää
2,5 dl siirappia
2,5 pussia kuivahiivaa
3 dl olutmaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
vuokiin:
voita
voiteluun:
1 dl vettä
½ dl siirappia
Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen siirappi. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin ja lisää nesteeseen. Sekoita joukkoon seuraavaksi olutmaltaat, vehnäleseet ja suola. Lisää viimeisenä vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Voitele kolme leipävuokaa ja jaa taikina vuokiin. Anna kohota liinan alla tunnin verran. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita voitelua varten vesi ja siirappi. Paista leipiä 1,5 h. Voitele ne sitten siirappivedellä ja paista vielä 30 min. Kokonaispaistoaika siis 2 h.
Leivät säilyvät erittäin hyvin ja ovat parhaimmillaan pari päivää leipomisesta, joten voit tehdä leivät hyvissä ajoin ja antaa tekeytyä jääkaapissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti