maanantai 9. kesäkuuta 2014

Loimulohi

Tämän viikonlopun ruoanlaittoa leimasi avotuli. Tutut ainekset, eri valmistustapa, takuulla hyvää. Kalan loimuttaminen on meillä miehen heiniä ja samalla ruoka, jonka valmistus on varma kesän merkki. Toinen varma kesän merkki valmistui saman päivän iltana, kun paistoimme muurikkalättyjä. Siihen reseptiin palataan kesemmällä, mutta kokeilkaapa raastaa litran lettutaikinaan teelusikallinen sitruunankuorta. Näin me teimme tänä viikonloppuna ja hyvää tuli!
Tässä resepti loimuloheen yksinkertaisimmillaan. Kesällä palaamme varmasti johonkin variaatioon, jossa kalaa valellaan paiston aikana. Tämän helpommaksi ei loimulohi mene!

Loimulohi

700 g - 1 kg kirjolohifilettä (sopivasti syöjien määrän mukaan)
Pippuria myllystä
Suolaa myllystä

Tuoretta tilliä
Sitruunaa


Laita loimutuslaudat likoamaan kylmään veteen (vaikkapa rantakivien väliin) vähintään tunti ennen loimutuksen alkua. Rouhi kalan pintaan suolaa melko reilusti ja pippuria maun mukaan. Kiinnitä kala  loimutuslautaan. Sytytä tuli ja aseta kala tasaiselle etäisyydelle tulesta, n. 30 cm liekeistä. Sopiva etäisyys löytyy kädellä kokeilemalla: Jos kättä alkaa polttaa etäisyydellä heti, on liian kuumaa, jos voit pitää n. 10 sekuntia, on sopivaa ja jos yli 20 sekuntia, on liian kylmää. Tarkkaa kypsymisaikaa on mahdoton sanoa, sillä se riippuu lämpötilasta, tuulesta ja kalan paksuudesta. Tyynessä säässä tai tuulensuojassa kala valmistunee noin tunnissa. Kypsyyden voi kokeilla haarukalla.
Tarjoile kalan kanssa uusia perunoita, tilliä, sitruunaa ja raikasta salaattia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti