sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Omenoita


Meillä on pihassa kaksi omenapuuta ja niistä ei ole ikinä tullut niin paljon omenoita kuin nyt! Niinpä omenoita on syöty sellaisenaan, säilötty omenasoseeksi, syöty piirakassa, smoothiessa... Ja annettu haluaville eteenpäin. Tänä viikonloppuna omenoista on syntynyt sekä piirakka että sosetta. Pakastin alkaa natista liitoksistaan, joten paljon enempää sosetta ei voi enää tehdä.

Omenasose

5 litraa omenoita
3-4 dl vettä
3-4 rkl sokeria
(kanelitanko)

Lohko omenat isoon kattilaan kuorineen - jätä vain siemenkodat rannalle. Laita kattilaan myös vesi ja vähän sokeria. Halutessasi laita joukkoon myös kanelitanko. Anna porista miedolla lämmöllä välillä omenoita sekoitellen kunnes ne alkavat soseutua. Osa omenoista voi olla vielä ihan kiinteitäkin. Poista kanelitanko. Soseuta sauvasekoittimella. Purkita ja pakasta. Ja nauti pitkin kylmää talvea.



Paras omenapiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
150 g pehmeää voita
½ muna

Täyte:
6-7 omenaa
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia

Päälle:
1,5 munaa
1 dl sokeria
½ dl vettä
25 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½-1 tl vaniljasokeria

Sekoita pohjan kuivat aineet. Sekoita voin kanssa murumaiseksi. Riko muna lasiin, sekoita rakenne rikki ja lisää munasta puolet muruseokseen. Painele taikina isoon, voideltuun piirakkavuokaan.

Lohko tai paloittele omenat. Sekoita mausteet keskenään ja sitten omenoihin. Levitä omenat pohjan päälle. Niitä saa riittää keoksi saakka. Paista 175 asteessa 15 minuuttia ja tee sillä välin kuorrute.

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sulata voi ja laita joukkoon vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää voi-vesiseos munavaahtoon vatkaten. Lisää viimeisenä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Kaada taikina omenoiden päälle tasaisesti. Paista vielä 20-25 minuuttia.

Tarjoile kylmänä. Piirakka ei kaipaa vaniljakastiketta, vaikka toki maistuu senkin kera.



Tosca-omenapiirakka

Pohja:
4 munaa
2 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl sulatettua voita
1 dl maitoa

7-8 omenaa

kuorrutus:
100 g margariinia
½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
½ dl maitoa
100 g mantelirouhetta (tai rouhittuja pähkinöitä) 

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja nesteet vuorotellen. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lohko omenat ja levitä ne tasaisesti taikinan päälle. Paista 225 asteessa 10 minuuttia ja valmista sillä aikaa kuorrute. 

Sulata rasva kattilassa, lisää maito, sokeri ja jauhot. Anna kiehahtaa. Sekoita joukkoon manteli- tai pähkinärouhe. Levitä piirakan päälle ja paista uunin ylätasolla 10-12 minuuttia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti