sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Burgereita pulled porkista

Siskoni oli perheineen kylässä viikonloppuna. Se tarkoittaa totta kai jotain herkkuruokaa. Siskon mies kuulemma aina odottaa meille tulemista, kun tietää saavansa saavansa myös hyvää ruokaa. Ei sillä, mun mielestä on kiva mennä heille (myös siksi), koska heillä saa hyvää ruokaa. Niinhän se aina on, että toisen tekemä ruoka maistuu paremmalta ja sellaiset maut, joita ei kotona tapaa kokata, maistuvat uusina aina jotenkin paremmilta kuin se kotiruoka.

Hmm. Meillä kävi pulled porkin kanssa vähän nolosti. Laitoin sen aamulla uuniin ennen kuin lähdettiin uimahalliin ajatuksella, että se kypsyy siellä hiljaa itsekseen miedossa lämmössä. Sitten lähetetäänkin terveiset pelastuslaitokselle ja sanotaan kaikille, että tee kuten opetan äläkä kuten teen. Nimittäin älä jätä ruokaa kotiin yksin kypsymään... Nimittäin kotiin tullessa oli vastassa pikantti, hieman palanut haju.  Puoli tuntia myöhemmin olisi saattanut olla jo kimeä piipitys katonrajassa. Yksivuotias oli käynyt ennen lähtöämme kääntämässä uunin lämpötilan kahteensataan ja possu oli pinnastaan kauniin musta ja palanut kiinni astiaan. Meinasin jo lähteä hakemaan jauhelihaa kaupasta tavallisiin hampurilaispihveihin, mutta päätin tutkia asiaa tarkemmin. Järkyttävästä ulkonäöstään huolimatta possu oli sisältä säilynyt mehukkaana ja mureana ja se todellakin hajosi haarukalla tökittäessä, juuri kuten kuuluikin. Niinpä saimme kuin saimmekin suunnitellut burgerit.

Tässä samassa myös resepti maailman parhaisiin hampurilaissämpylöihin, joiden reseptin olen aikanaan napannut tästä blogista. Tässä resepti valmiiksi tuplattuna ja pikkuisen tuunattuna. Söimme hampurilaisten täytteenä lisäksi juustoa, majoneesia, punasipulichutneya ja coleslawta. Tässä resepti lisukkeisiin. Vinkkinä muuten, että joulun jälkeen en saanut mistään lihatiskiltä oikeaa possunpalaa, sillä edelliset possut oli teurastettu ennen joulua ja seuraavat olivat tulossa vasta uuden vuoden jälkeen. Silloin nappasin valmiiksi pakatun piknikpaistin ja siitäkin tuloksena oli oikein maistuva liha.

Pulled pork

1-1,5 kg porsaanlihaa, kuten lapaa, niskaa...

1 dl fariinisokeria
0,75 dl siirappia
1 dl soijaa
1 dl riisiviinietikkaa tai omenaviinietikkaa
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl inkivääriä raastettuna 
pippuria
suolaa

lisäksi kattilaan
½ dl ketsuppia

Sekoita kaikki marinadin ainekset. Laita liha uunivuokaan ja kaada puolet marinadista sen päälle. 
Laita liha 150 asteiseen uuniin vähintään neljäksi tunniksi. Liha on valmista kun se on niin mureaa, että hajoaa helposti riekaleiksi. Liikaa on hankala paistaa.
Laita loppu marinadi kattilaan ja sekoita siihen ½ dl ketsuppia. Sekoita myös vuokaan jäänyt paistoliemi. Kiehauta. Kaada siivilän läpi riekaleiksi silputun lihan päälle.


Maailman parhaat hampurilaissämpylät (8 kpl)

2 dl vettä
4 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 muna
8 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
40 g voita

voiteluun muna ja tilkka vettä
pinnalle seesaminsiemeniä

Sekoita vesi ja maito ja kuumenna n. 42 asteiseksi. Sekoita sinne hiiva ja sokeri. 
Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja suola. Nypi rasva jauhojen joukkoon. Kaada neste ja muna jauhojen päälle ja vaivaa vähintään 7 minuuttia (laita vaikka munakello päälle, sillä se tuntuu pitkältä ajalta). Anna turvota 1,5-2 h. Leivo sämpylöiksi pellille ja anna taas kohota vähintään tunti. Voitele, laita pinnalle siemenet ja paista 200 asteessa 10-15 min. 


Punasipulichutney

4-5 punasipulia
öljyä
2 rkl fariinisokeria
2 rkl punaviinietikkaa
pippuria
suolaa

Siivuta halkaistut punasipulit ohuiksi. Kuullota niitä öljyssä kattilassa hetken aikaa. Lisää fariinisokeri ja punaviinietikka. Sekoita. Anna hautua 5-10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Voi käyttää kylmänä tai lämpimänä.


Coleslaw

1/4 kaali
2 porkkanaa
1 purkki ranskankermaa
1 rkl omenaviinietikkaa
tai ½ sitruunan mehu
2 tlk sokeria
suolaa 
pippuria 

Raasta porkkana raastinraudan karkeimmalla terällä. Suikaloi kaali juustohöylällä. Sekoita kastikkeen ainekset ja sekoita kaalin ja porkkanan joukkoon.


Majoneesi

2 keltuaista
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 dl rypsiöljyä
1 dl saksanpähkinäöljyä

Laita keltuaiset, omenaviinietikka ja sitruunamehu yleiskoneeseen pyörimään. Sekoita öljyt keskenään. Kun keltuaismassa on kunnolla sekaisin, valuta öljyä joukkoon teelusikallinen kerrallaan, eli todella hitaasti. Anna koneen pyöriä koko ajan täysillä. 




Jälkkärinä söimme tätä




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti